Hjørundfjorden

Hjørundfjorden er omkranset av spektakulære fjell og fjellkjeder og regnes som Sunnmørsalpenes kjerneområde. Det er nettopp kombinasjonen av fjord, fjell og levende bygdesamfunn som gjør Hjørundfjorden og Sunnmørsalpene til et så variert og spennende reisemål. 

Hjørundfjorden er en arm av Storfjorden i kommunene Ørsta og SykkylvenSunnmøre i Møre og Romsdal. Fjorden er 33 kilometer lang, og regnes av mange som en av de vakreste i verden. Dette fordi den er omkranset av en mengde spisse fjelltopper på begge sider. Fjellene rundt Hjørundfjorden er Sunnmørsalpenes kjerneområde.

Ytterst i nord er fjorden 2,5 kilometer bred, men smalner mot fjordbunnene. På det dypeste er den 441 meter, målt sør for Stavset og 440 meter utenfor Molaupen. I hovedsak er jordbruk og turisme næringsvei i området. Bærekraftige småsamfunn som Standal, Trandal, Sæbø, Urke, Øye, Viddal, Finnes og Bjørke har hver på sin måte en historie å fortelle. Sæbø ved utløpet av Bondalselva, ligger idyllisk til midt i fjorden og er det største med ca 800 innbyggere.

Rundt fjorden ligger rundt 70 små vann. Et av disse er Tussevatnet, som har gitt navn til kraftselskapet Tussa. Hjørundfjorden har vært utgangspunktet for selskapets vekst med Tussa kraftverk på Bjørke som det største. Senere har selskapet bygd flere mindre småkraftverk langs hele Hjørundfjorden. Det har vært lagt stor vekt på at naturinngrepene skal være så skånsomme og begrenset som mulig.